Life as we know it

Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään Life as we know it -esityksen lähtökohtana on ollut kuvitella suuntia, joihin elämä voisi mennä ja joihin sen toivottaisiin menevän. Tästä prosessista on valikoitunut pieni osa näyttämöteokseksi. Kuvitellut suunnat ovat muuttuneet esitykseksi liioittelemisen ja unelmoimisen kautta; Life as we know it on eräänlainen aikuisten ihmisten leikki. Leikin elementtejä ovat lähitulevaisuuden kuvittelemisen lisäksi esimerkiksi ihmettely ja toisto, sattuma ja valinta sekä fiktion ja toden rajapinta.

Koreografioidut ruumiintoiminnot, liike, sanat ja äänteet, ääni ja läikehtivä valo kuljettavat esityksen elämää ihmettelevää maailmaa.

Life as we know it on spekulatiivinen näyttämöteos: se kuvittelee tulevaa samaan aikaan kuin esittää sitä. Fyysiset tilanteet, huumori, monitasoisuus ja avoimeksi jätetyt hetket kutsuvat katsojan, sinut, virittäytymään teoksen maailmaan ja luomaan omaa tulkintaasi.

Kuvitteleminen on paitsi mielikuvitusta ja luomista, myös alue jonka kautta voimme vaikuttaa muutokseen, luoda pohjaa sille, millainen elämä ja maailma on tulevaisuudessa.

Life as we know it on kahden kansainvälisen, pitkän linjan esityksentekijän, Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään ensimmäinen yhteisteos.

Teksti, esiintyminen ja teoksen kokonaisvastuu Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää
Fyysinen ja esitysdramaturgia Maija Hirvanen, keskustelussa koko työryhmän kanssa
Valo- ja tilasuunnittelu Jenni Pystynen
Äänisuunnittelu Ville Kabrell
Taiteellinen keskustelukumppani Barbara van Lindt
Dramaturginen keskustelukumppani Aune Kallinen

Yhteistuotanto Tampereen Työväen Teatteri, Baltic Circle -festivaali ja Espoon kaupunginteatteri, Maija Hirvanen, Juha Valkeapään Ääni

Esitys on mukana Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) MOTI-kansainvälisyysohjelmassa, jota rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto

Tukijat Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus

Residenssit Santarcangelo-festivaali / Santarcangelo, Homo Novus -festivaali / Riika, De Platoo / Brysseli, Teater Viirus / Helsinki, Tampereen Työväen Teatteri

Suomenkieliset ensiesitykset Tampereen Työväen Teatterissa syyskuussa 2020 ja englanninkieliset Baltic Circle -festivaalilla Espoon Kaupunginteatterissa marraskuussa 2020. Esityksiä englanniksi: SAAL Biennaal, Tallinna, elokuu 2021.

Esitystrailerin voi katsoa täältä. Ja tässä hieman lukemista Satu Herrala: Life as we know it.

Huumori, eleisiin kätketty anarkia ja esiintyjien lähes täydellinen kyky olla tuputtamatta mitään, vaan antaa kaiken tapahtua, on harvinaista. Maria Säkö, HS, 5.9.2020

Kuva Aki-Pekka Sinikoski