Hiljainen mies

Puen ylleni puvun johon olen ripustanut purkkeja jousien varaan, rikkoutuneen kellopelin, kulkusia. Kävelen hitaasti ja hiljaa, mahdollisimman ääneti. Luon hiljaisuutta.
Puku on eräänlainen narrin asu. Paitsi narrin, näen siinä kylähullun, shamaanin, Toshiro Mifunen raivopäisen hullun jossakin Kurosawan leffassa ja Mannerheimin Aasian-matkallaan kuvaaman vaeltavan kerjäläismunkin.
Ensimmäisen kerran pukeuduin tähän pukuun Vaasan taidehallissa syyskuussa 2008. Ilmestyin saliin toisen taiteilijan saavuttua juoksumatollaan maratonin maaliin. Ihmiset väistyivät tieltäni kuten vesi laivan tieltä. Edetessäni salissa kuuli selvästi kuinka hiljaisuus kasvoi.
Toinen kerta oli Turun kirjamessuilla kuukausi myöhemmin. Esitin dada-lavalla muotokuvia. Esityksen alussa nousin lavalle ja pukeuduin. Puku päälläni astuin lavalta pois ja kuljin pienen ringin messuyleisön joukossa. Ihmisiä kuhiseva messuhalli ei hiljennyt mutta houkuttelin perääni kourallisen yleisöä kuuntelemaan muotokuvia.
Kesäkuun lopussa 2009 esiinnyin puku päällä Viialan Kesäkatu-tapahtumassa. Olin tuunannut pukua ripustamalla siihen kuusi edesmenneen Viialan viilatehtaan viilaa ja pienen aktiivikaiuttimen. Kyselin ihmisiltä, mitä heille kuuluu. Äänitin haastattelut ja tiivistin ne vartinmittaiseksi koosteeksi. Kooste kuului selässäni olleesta kaiuttimesta, kun läksin kulkemaan kohti illan viimeistä esityspaikkaa, joitakuita ihmisiä jäljessäni. Kolmeensataan metriin meni kolme varttia. Sitten käperryin perässä seuranneeseen kottikärryyn, ja viimeinen vartti taittui sen kyydissä. Ihmiset sanoivat kokemusta meditatiiviseksi.
Tammikuun viimeisenä 2013 Hiljainen mies avasi tavallaan performanssitaidenäyttelyn Aboa Vetus & Ars Novassa.

hiljainen-mies-3web

Pukki Kuopion torilla

Joulun alla 2015 Hiljainen joulupukki ilmestyi Kuopion torille. Olin ommellut pukuun sata kulkusta ja koristellut sen led-valoketjuin. Pukki oli vaikuttava ilmestys. Olin ajatellut sen osoittavan hiljaisesti mieltä joulun kaupallisuutta vastaan mutta pukkina kulkiessani tajusin sen jakavan lämpöä ja valoa.

Kuvat: mope 08 & Anti Festival